Korona işleminin temelleri
Korona uygulaması ile tanışın
Korona işlemi endüstriyel sektörde 1951 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Danimarka’da bir mühendisten plastik yüzeyler üzerine uygun baskı için güvenli bir yol bulması istenmiştir.
Böylece, sürekli çaba ve deneylerle, mühendis yüzey işleme dünyasında devrim yaratacak bir teori denemeye karar verdi. Teori, yüksek frekanslı bir ışın veya korona deşarjının, ısıtma seviyesini kontrol altında tutarak belirli bir yüzeyi uygun bir şekilde işleyebileceğini öne sürdü. Korona işlem uygulamasının başarısı, teknolojinin daha da geliştirilmesine yol açan bir yüzey işleme şirketinin kurulmasına yol açtı.

Metal ve plastik yüzeylerin işlenmesi
Temel olarak korona işlemi, metal ve plastik yüzeylere yapışkanlık özelliği kazandırarak çeşitli yüzeyler üzerinde her türlü baskı veya yapıştırma işleminin kolayca gerçekleştirilebilmesini sağlaması nedeniyle endüstriyel pazara sunulmuştur. Daha kesin olmak gerekirse, korona işlemi bir malzemenin yüzey gerilimini etkili bir şekilde artırmak için kullanılır.
Malzemenin yüksek frekanslı bir korona deşarjına tabi tutulmasıyla, yüzeyi yapıştırıcılar, mürekkepler ve kaplamalar için çok daha etkileyici hale gelir. İşlem görmesi gereken malzeme elektronik korona deşarjının önüne çıkarılır. Bu, oksijen moleküllerinin atomik bir forma parçalanmasıyla sonuçlanır. Böylece atomların, işlem gören malzemede bulunan molekül uçlarıyla bağ kurmasına izin verilir. Dolayısıyla, bu malzemenin yüzeyi kimyasal olarak aktif hale gelir.
Yine de, korona işleminden geçen bir yüzeyin, kaplanmadığı, sıralı olarak sınırlandırılmadığı veya üzerine baskı yapılmadığı sürece zaman geçtikçe korona etkisinin geçeceği gerçeği akılda tutulmalıdır. Bu durum, depolama koşullarına ve işlem gören malzemenin türüne bağlıdır. Bir malzemenin yüzeyinin işlenmesinde kullanılan ekipman ve gücün maliyeti süreçte önemli bir rol oynar. Bunlar, işlem gerektiren malzemenin hızına, duyarlılığına, genişliğine ve kenar sayısına bağlıdır.
Løsning af dine vedhæftningsproblemer
Vi har mere end 50 års erfaring med at levere og fremstille avancerede overfladebehandlingsprodukter af høj kvalitet til alle brancher.
Tantec har både standardmaskiner, men også specialdesignede maskiner.
Kontakt os i dag og få et tilbud. Vi står klar til at servicere dig.
Løsning af dine vedhæftningsproblemer
Vi har mere end 50 års erfaring med at levere og fremstille avancerede overfladebehandlingsprodukter af høj kvalitet til alle brancher.
Tantec har både standardmaskiner, men også specialdesignede maskiner.
Kontakt os i dag og få et tilbud. Vi står klar til at servicere dig.

Yapışma sorunlarınızı çözme
Her türlü endüstri için kaliteli, üst düzey yüzey işleme ürünleri sunma ve üretme konusunda 50 yılı aşkın deneyime sahibiz.
Tantec hem standart makinelere hem de özel tasarım makinelere sahiptir.
Bugün bize ulaşın ve fiyat teklifi alın. Size hizmet vermek için hazırız.
Korona işlemi genellikle aşağıdaki gibi malzemelerden yapılmış yüzeylerin işlenmesini içerir:
- Polipropilen
- Vinil
- Folyolar
- Polietilen
- Metalize yüzeyler
- Kağıt
- PVC
- Karton
- PET
- ve benzeri diğer malzemeler
Plastik yüzeylerin nasıl işleneceği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu konuyla ilgili bilgi bankası makalemizi okumanızı öneririz: Plastiğin Yapışması ve Yüzey İşlemi veya uzmanlarımızla iletişime geçerek doğrudan onlardan yanıt alabilirsiniz: uzmanlarımıza bir soru sorun.
İşlenebilir bileşen örnekleri
Ekipman laminasyon, baskı veya kaplama süreciyle aynı hizada olan bir yere kurulur. Bir korona işlemci doğrudan döküm film veya şişirilmiş film ekspeller üzerine de kurulabilir. Bir ekstrüder üzerine korona işlemcisi kurmanın en büyük faydalarından biri, yeni malzemenin işlemden daha fazla etkilenmesidir.
Elektrik kabloları, otomotiv bileşenleri, 3D parçalar, tıbbi cihazlar, boru tüpleri, levha köpüğü, ev aletleri, dar film (hem iletken hem de iletken olmayan) ve ekstrüde profiller, korona ile işlenen birçok bileşenden sadece birkaçıdır. Bu bileşenler endüstriyel düzeyde kullanılmadan önce modifikasyon için işlenir. Modifikasyon süreci kaplama, boyama, sızdırmazlık, laminasyon, mühürleme ve etiketleme vb. içerir.
Eğitim, otomotiv, araştırma kuruluşları, enjeksiyon kalıplama, ekstrüzyon, tıbbi cihaz üretimi, genel üretim ve test laboratuvarları vb. alanlar bu tür bir işlemin kullanılma olasılığı daha yüksek olan alanlardır.

Korona işlemi nedir?
Üretimlerinizde yapışma sorunlarıyla karşılaştıysanız, korona işlemi sizin için doğru çözüm olabilir. Korona işlemi, bir malzemenin yüzey gerilimini etkili bir şekilde artırmak için kullanılır. Malzemeye yüksek frekanslı bir korona deşarjı uygulayarak, yüzeyi yapıştırıcılara, mürekkeplere ve kaplamalara çok daha açık hale gelir.
Korona işlemi nasıl çalışır?
Bazı malzemelerin düşük yüzey enerjisi, doğası gereği önemli ölçüde yüksek yüzey enerjilerine sahip olan mürekkeplerin, yapıştırıcıların ve kaplamaların zayıf yapışmasına neden olur. Optimum yapışma elde etmek için, temel malzemenin yüzey enerjisinin, üzerine uygulanan maddenin (örneğin mürekkep veya yapıştırıcı) yüzey enerjisine eşit veya daha yüksek olması çok önemlidir.
Yüzey enerjisini artırmak için malzeme elektronik bir korona deşarjının önüne yerleştirilir. Voltaj uygulandığında, çevredeki oksijen molekülleri atomlarına ayrılır. Oluşan atomlar artık işlenmekte olan malzemede bulunan molekül uçlarıyla bağ kurarak yüzeyi kimyasal olarak aktive edebilir. Yüzey gerilimi artar, yüzey çok daha alıcı hale gelir ve artık daha ileri işlemler için hazırdır.
Ne tür malzemeler işlenebilir?
Korona işlemi genellikle aşağıdaki gibi malzemelerden yapılmış yüzeylerin işlenmesini içerir:
- Polipropilen
- Vinil
- Folyolar
- Polietilen
- Metalize
- Kağıt
- PVC
- Karton
- PET
- ve diğerleri.
Şişeler, şırıngalar, iğneler, kablolar ve borular gibi çok çeşitli standart ürünler için halihazırda özel korona ve plazma çözümleri sunuyoruz. Ürününüz henüz portföyümüzün bir parçası değilse, ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilmiş bir çözüm sunabiliriz.
Korona işleminin etkileri ne kadar sürer?
Bir Korona işleminin ömrü, işlenen malzemeye ve saklama koşullarına bağlıdır. Bir Korona işleminin etkileri zamanla bozulma eğiliminde olduğundan, işlem genellikle baskı, kaplama veya yapıştırma işlemi başlamadan kısa bir süre önce yapılır.
Ürünlerim için işe yarayacak mı?
Uzmanlarımız, bireysel ihtiyaçlarınızı tartışmak ve yapışma sorunlarınız için doğru çözümü bulmak için size yardımcı olabilirler. Ayrıca test tesislerimizde numunelerinizle ücretsiz kurum içi testler de sunuyoruz. Uzmanlarımızla iletişime geçmekten veya bize bir ürün numunesi göndermekten çekinmeyin.
Korona işlemcisi nereye yerleştirilmelidir?
Ekipman genellikle baskı, kaplama veya yapıştırma işlemiyle aynı hizada olan bir yere hat içi olarak kurulur. Bir korona işlemci doğrudan bir döküm veya şişirilmiş film ekstruderi üzerine de yerleştirilebilir. Bir ekstrüder üzerine korona işlemci yerleştirmenin en önemli faydalarından biri, yeni malzemenin işlemden daha fazla etkilenmesidir.
Maliyeti ne kadardır?
Bir korona işleminin maliyeti bireysel gereksinimlerinize bağlıdır. İşlenen malzeme, boyutları ve korona işlemine duyarlılığı, gerekli güç miktarını belirlediğinden işletme maliyetlerinde en önemli rolü oynar. Her durumda, korona işlemi düşük işletme maliyetleri ile çevre dostu bir proses olarak kabul edilir. Korona yüzey işlemiyle mürekkep, kaplama ve astar gibi yapışkan malzemelerde de büyük tasarruf elde edersiniz, böylece bir korona işlemcisine yaptığınız yatırım kısa sürede karşılığını verir.
Bireysel ihtiyaçlarınızı görüşmek ve fiyat teklifi almak için uzmanlarımızla iletişime geçmekten çekinmeyin.

Video: RotoTEC-X – Sprey Konteynerlerinin Korona İşlemi

