Metallerin Yüzey İşlemleri
Metallerin yüzey işlemi birçok endüstride temel öneme sahiptir, bunlardan birisi ise silindir araba motoru için contalar olabilir. Bu yeni bir süreç değil, insanoğlunun M.Ö. 4000’den önce altını dekoratif olarak kullanmaya başlaması kadar eskiye dayanan bir süreçtir.
Metallerin yüzey işlemi neden kullanılır?
Günümüzde metallerin yüzey özelliklerini değiştirmenin gerekli olmasının çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin metallerin yüzey işlemi şu amaçlarla kullanılır:
- Dekorasyon ve/veya yansıtma
- Geliştirilmiş sertlik (örn. hasar ve aşınmaya karşı direnç için)
- Korozyonun önlenmesi
Metal yüzeylerin yüzey işlemi, otomotiv gövdeleri ve inşaat malzemeleri gibi metallerin ömrünün uzatılmasında çok büyük bir rol oynar, sıklıkla görülen bir uygulama, pencereler vb. için paslanmaz çelik gövdelerin temizlenmesidir.
Hangi endüstriler metal yüzey işlemeyi kullanır?
Neredeyse her endüstrinin metal yüzey işleme ekipmanına ihtiyacı olacaktır.
Günümüzde metal yüzey işlemeyi kullanan endüstriler arasında şunlar yer almaktadır; otomotiv endüstrisi, inşaat endüstrisi, konteyner endüstrisi, elektrik endüstrisi, tıp endüstrisi, endüstriyel ekipman, laboratuvar ekipmanı kullanan endüstriler, havacılık.
İşlenen bileşenlerin yelpazesi şu şekilde değişir: gözlük çerçeveleri, otomotiv bileşenleri, vidalar, somunlar, cıvatalar, farklı aletler ve diğerleri.
Tantec metal yüzeyleri nasıl işliyor?

Üç kat cilalı plastik pencere profili
Üç kat cilalı plastik pencere profili.[/caption]
Metal yüzeyler özel yalıtımlı elektrotlar veya PlasmaTEC-X yüzey işleme nozulları kullanılarak işlenebilir.
Metal yüzeylerin işlenmesi genellikle hem temizlik hem de yüzey aktivasyonu meselesidir. Genellikle Paslanmaz çelik yüzeyler, yapıştırmadan önce maksimum ıslanabilirlik ve plazma temizliği sağlamak için Seramik Korona Elektrotları veya PlasmaTEC nozulları ile işlenir.
Tantec, metal yüzey işleme için çeşitli çözümler üretmektedir. Yüzey işleme ürünleri listemizi inceleyebilirsiniz: Plazma işlemciler ve Korona işlemciler.
Başka sorularınız varsa, tereddüt etmeyin, uzmanlarımız size yardımcı olmak için buradalar.

Yapışma sorunlarınızı çözme
Her türlü endüstri için kaliteli, üst düzey yüzey işleme ürünleri sunma ve üretme konusunda 50 yılı aşkın deneyime sahibiz.
Tantec hem standart makinelere hem de özel tasarım makinelere sahiptir.
Bugün bize ulaşın ve fiyat teklifi alın. Size hizmet vermek için hazırız.
Plazma kullanarak kaplama işlemi
Metal yüzeylerin işlenmesi, yukarıda da belirtildiği gibi, öncelikle bir yüzey temizleme sorunudur. Burada Plazma işlemi, bir metal yüzeyin işlenmesi gerektiğinde genellikle en iyi çözümdür.
Plazma işlemi, yüzey enerjisini artırmak ve/veya bir bağlayıcı malzeme ile kimyasal olarak uyumlu hale getirmek için bir alt tabakanın yüzey özelliklerini değiştirmek üzere tasarlanmış bir işlemdir.
Yüzey işlemi, yüzeye çarpan iyonlar yüzeyin kimyasal bileşimini değiştirmek için tasarlanırken, yüzeylerin kimyasal bağlarını kıran bir elektron bombardımanı oluşturur.
Plazma sistemleri polimerler, cam ve seramikler dahil olmak üzere çeşitli malzeme türlerini işlemek için de kullanılabilir.
Metal Yüzey İşlemlerini Anlamak
Kaplama, baskı veya yapıştırma vb. işlemlerden önce işlenmesi gereken diğer yüzeylerle karşılaştırıldığında, metalin yüzey işlemesi için bir dizi farklı yöntem mevcuttur. Metalin işlenmesi, metalden yapılmış parçaların veya bileşenlerin herhangi bir gerçek kaplama gerçekleşmeden önce işlendiği bir süreçtir.
Bu işlemin amacı, belirli bir metal yüzeyin yüzey enerji seviyesini arttırmaktır, böylece gerçekleşmek üzere olan baskı veya kaplamaya kolayca yapışabilir. Bu tür bir işlem genellikle kaplama ön işlemi olarak bilinir. Metalin işlenmesi, aşındırıcı bir ortamda metali koruyan bir duvar gibi hareket eden bir bariyerin oluşturulmasını içerir.
Kimyasal kaplama için planlanan bir metal üzerinde oluşan yüzey tabakası, doğası gereği elektrolitik olmayan bir kimyasal reaksiyon nedeniyle oluşturulur. Reaksiyon, bir çözelti ile metal yüzeyi arasında gerçekleşir. Bu katmanlar amorf ve yapışkandır. Metalin işlenmesinin koruyucu bir tabaka oluşturmasına izin vermek için, baz olarak kullanılan metal, ilk etapta kullanılan metal yüzeye kıyasla korozyona karşı daha az reaktif olan bir bileşene dönüştürülmelidir.
Metalin yüzey işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için metal yüzeyinde oluşturulan tabakanın baştan sona aynı miktarda potansiyeli geçirebilmesi gerekir. Tabaka aynı zamanda katodik veya anodik korozyon belirtileri gösteren alanları nötralize edebilmelidir. Ancak o zaman metalin yüzey işlemi, boyalara ve diğer yüzey işlemlerine yapışması için emici bir taban sağlayabilir.
Metal yüzey işleme süreci birkaç adımdan daha fazlasını içerir. İlk olarak, pres bileşikleri ve tambur yağları yüzeyden temizlenerek fosfat sonrası durulamaya yol açar. Bunu organik-inorganik bir sızdırmazlık maddesinin uygulanması izler. Ve son olarak yüzey, ters ozmoz veya deiyonizasyon yoluyla elde edilen su gibi kirletici maddelerden arındırılmış suyla durulanır. Durulandıktan sonra yüzey bir fırına alınır
Dönüşüm Kaplama Türleri
Yüzey işleme sürecinde kullanılan çeşitli dönüşüm kaplama türleri vardır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.
Oksitlerle Kaplama
Oksitler yardımıyla yapılan kaplamalar aslında iyi bir yapışma sağlayan ihmal edilebilir kalınlıkta bir oksit içeren korozyon ürünleridir. Bu işlemler genellikle elektrokimyasal reaksiyonlar, ısı veya kimyasallar yoluyla yapılır.
Kromat Kaplama
Bu kaplamalar, krom tuzları veya kromik asit su çözeltileri arasında meydana gelen bir reaksiyonla oluşan kimyasal dönüşüm sürecini içerir. Kromat kaplamalar, atmosferik korozyona karşı dirençleri nedeniyle kadmiyum, çinko, magnezyum ve alüminyum üzerine uygulanabilir. Bu kaplamalar, ev ürünleri olarak kullanılan donanım eşyalarını korumak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Fosfat Kaplama
Bu kaplamalar aynı zamanda metal yüzeylerin kimyasal dönüşümünü de içerir. Fosfat kristalleri çinko, manganez veya demir fosfat içeren malzeme yüzeylerinde oluşur. Genel olarak fosfat kaplamalar dökme demir, düşük alaşımlı çelik ve karbon çeliği üzerine uygulanır. Ancak bunlar kadmiyum, kalay, alüminyum ve çinko üzerine de uygulanabilir.
Videoda gösterilen yüzey işlemi
Nasıl çalıştığını görmek için bu videoyu izleyin.
Hangi malzemeler başarıyla işlenebilir?
Yaygın olarak kullanılan temel malzemelerin neredeyse tamamı kolayca işlenebilir. Aşağıdaki malzeme listesi hem plastik hem de metal malzemeleri içermektedir:
PP | PE | PES | Teflon (PTFE) |
Çapraz Bağlı Polimerler | PC | ABS | PS |
EPDM | TPF | TPE | Paslanmaz Çelik |
Alüminyum | Diğer birçok metal |
Metal yüzeyinizin korona/plazma işleminden faydalanıp faydalanmayacağını öğrenmek istiyorsanız, numunenizi test tesislerimizde ücretsiz olarak teste gönderin!
Tantec’te otomotiv endüstrisine çözümler geliştirme konusunda deneyimliyiz ve temel yetkinliğimiz, dayanıklı etkiye sahip eşit ve tek tip işlemle 3D işlemdir. Kendi kurum içi test tesislerimiz var ve parçanız için ücretsiz bir test sunuyoruz. Bir numune gönderin ve projenizi bize açıklayın. Testten sonra, belgelenmiş bir rapor alacaksınız ve size en uygun işlem çözümünü önereceğiz.
Avrupa/Uluslararası – Numunenizi şu adrese gönderin: – SIMTekno Ltd. Şti. Oruçreis Mh Giyimkent 3 Sk No 109 Esenler – Istanbul

Video: VacuTEC | Vakumlu Plazma İşlemcisi

